Libya Başsavcısı İsrail’le görüşmeye ilişkin soruşturma komisyonu kurdu
Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, ülkesinde savaş döneminin sona erdiğini, hükümetin vatandaşların ve vatanın güvenliğini baltalayanlara karşı durmada kararlı olduğunu söyledi.
Hükümetin “Hükümetimiz” adlı platformundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Dibeybe, “Terörle Mücadele Gücü” 9. Mezuniyet Töreni’nde bir konuşma yaptı.
Dibeybe, hükümetin ordu ve güvenlik güçlerini “bilime ve kalkınmaya dayalı öncü kurumlar” ve “Terörle Mücadele Gücü” haline getirmek için her türlü çabayı göstereceğini belirtti.
Dibeybe ayrıca konuşmasında, “Libya’da savaş dönemi bitti. Milli Birlik Hükümeti, ne kadar şiddetli olursa olsun, fitne sebeplerini ortadan kaldıracaktır. Hükümetimiz, güvenliği baltalayanların karşısında durmaya kararlıdır.” İfadelerini kullandı.
Menguş’un İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmesi tepki çekti
İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan 27 Ağustos’ta yapılan yazılı açıklamada, “İsrail ile Libya dışişleri bakanları arasında tarihi bir görüşme” yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in Libyalı mevkidaşı Necla Menguş ile geçtiğimiz hafta İtalya’nın başkenti Roma’da yaptığı görüşmenin “iki ülke arasındaki işbirliği ve ilişki olanaklarını incelemeyi” amaçladığı kaydedildi.
Toplantının iki ülke dışişleri bakanları arasındaki “ilk toplantı” olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Görüşmede bakanlar, iki ülke arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, Libya Yahudilerinin barışma ihtimalini ele aldı. Ülkeler arasındaki iş birliği, İsrail’in insani sorunları, tarımı, su yönetimi ve daha birçok konuda bu konuda sağlayabileceği yardımları ele aldı.” ifadeler kullanıldı.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmesi nedeniyle Dışişleri Bakanı Menguş’u görevden aldı ve hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi.
Gelişmenin kamuoyunda duyulması Libya genelinde büyük tepki çekerken, başkent Trablus’un yanı sıra ülkenin birçok şehrinde gösteriler düzenlendi, siyasi ve toplumsal kesimlerden Menguş’u kınayan açıklamalar yapıldı.
Libya İsrail’i tanımıyor
Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail’i tanımıyor ve Tel Aviv’le diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Libya pasaportunda şu yazıyor: “İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışındaki tüm ülkelere gidebilir.” Bir not var. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak olup cezai yaptırımlara tabidir.
Libya’da 1957 tarihli ve 62 sayılı “İsrail’i Boykot Kanunu” olarak bilinen yasanın ilk maddesinde “Gerçek veya tüzel kişilerin İsrail’deki kişi veya kurumlarla ve bunların çalışanlarıyla her türlü anlaşma yapması yasaktır.” İfadesi yer alıyor.
Kanunun 7’nci bölümünde olağandışı davranışlarda bulunanların 3 yıldan az, 10 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacağı kaydedildi.