“E-atıktaki değeri ortaya çıkarmalıyız”
İklim değişikliği, çevre kirliliği ve sürdürülebilirlik gibi üzerinde yaşadığımız gezegenin geleceğinde kritik rol oynayan konular, Nisan ayı boyunca yayılan Dünya ayı ve 22 Nisan gibi özel tarihlerde daha da sık gündeme geliyor. Dünya Günü. Öte yandan her geçen gün dijitalleşen dünyada çevre sorunlarına yenilerinin eklendiği görülmektedir. Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir e-atıkların çağımızın en hızlı büyüyen küresel çevre sorunlarından biri olduğuna dikkat çekiyor.
Dünyada elektronik cihaz talebindeki artışın kullanılmış ve atıl cihaz sayısını da artırdığını belirten Işıl Hasdemir, “Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2022 yılında 57 milyon tondan fazla elektronik cihazın hurdaya çıkacağı tahmin ediliyor. Ağırlık olarak 82.000 okul otobüsü veya 4.700 Eyfel Kulesi’ne eşdeğer bir atıktan bahsediyoruz. Ne yazık ki bu sadece bir yılda oluşan e-atık. Her yıl bunların sadece yüzde 17,4’ü e-atık olarak geri dönüştürülüyor” diyor.
Cihazlara ikinci bir baht vermek mümkün
Geri dönüşüm ve geri dönüşüm projeleri sayesinde ömrünü tamamlamış elektronik cihazlara ikinci bir şans vermenin mümkün olduğunu belirten Hasdemir, Dell Technologies’in bu alandaki çalışmalarına da değiniyor: yeniden kullanılabilir bileşenler, modüller ve mineraller içeriyor. Bileşenler ve malzemeler yeniden kullanıldığında, ömürlerini uzattığımız için elektronik cihazların karbon ayak izi azalır. Yine kullanmak üzere geri kazandığımız her yarım kilo çelik, alüminyum, plastik veya bakır için yarım kilo malzemenin sıfırdan veya topraktan üretilmesini engelliyoruz. Dell Technologies olarak geliştirdiğimiz geri kazanım ve geri dönüşüm hizmetleri sayesinde iade edilen elektronik cihazlara ikinci bir şans veriyoruz. Bu sayede kullanım ömürlerini uzatıyor ve döngüsel ekonominin hızlanmasına yardımcı oluyoruz. 2007’den bu yana yaklaşık 1,3 milyar kg fazla kullanılmış elektroniği geri kazandık.”
Tasarımdan geri dönüşüme, döngüsellik ön plandadır
Hasdemir, ömrünü tamamlamış elektronik cihazların e-atığa dönüşmemesi ve bu cihazların maliyetlerinin ortaya çıkarılması için yaptığı çalışmaları şöyle detaylandırıyor: “Döngüselliği iş tasarımının her yönüne dahil ediyoruz. Çevrimiçi çalışma kılavuzları sağlayarak, Dell AR Asistanımız gibi hizmetler sunarak ve daha etkin onarılabilirlik için tasarım yaparak tüketicilerin cihazlarını tamir etmelerini kolaylaştırıyoruz. Elektronik cihazlarımızı ne kadar uzun süre kullanımda tutarsak, etki o kadar büyük olur. Teknoloji kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaz hale geldiğinde, ömrünü tamamlamış cihazların geri kazanımı ve geri dönüşümü için hizmetler sunuyoruz. Maksimum kullanım için çeşitli çalışmalar da yürütüyoruz. Bir aygıt iade edildiğinde verileri temizler ve güvence altına alır, yeniden satılabilen veya kullanıma devam etmesi için bağışlanabilen sistemleri yeniler, kullanım ömrünü uzatmak için mevcut tüm kesintilerden yararlanır, yeni Dell ürünlerinde yeniden kullanılmak üzere plastik, mıknatıslar ve alüminyum gibi değerli malzemeleri ayırır. ve diğer tüm malzemeleri sorumlu bir şekilde geri dönüştürmek gibi uygulamalarımız var.”
Satın alınan her ürün için bir ürün geri dönüştürülür.
Dell Technologies olarak döngüsel ekonomiyi güçlendirmeyi öncelikleri arasına aldıklarını ve somut hedefler koyduklarını kaydeden Hasdemir, bu kapsamda farkındalığı artırmak için çeşitli projelere de imza attıklarını belirtiyor. Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü, “2030 yılına kadar bir müşterinin satın aldığı her ürün için eşdeğer bir ürünü yeniden kullanacak veya geri dönüştüreceğiz. Mevcut geri dönüşüm hizmetlerimize ek olarak, bireysel ve kurumsal müşterilerimizin kullanılmış elektronik cihazlarını iade etmelerini kolaylaştırmak için yenilikçi ek teknikler bulmaya devam ediyoruz. Geçen yıl, elektronik geri dönüşümün değeri konusunda farkındalığı artırmak ve insanları geri dönüşüme teşvik etmek için pilot programlar başlattık. Belirli dizüstü bilgisayar modellerini satın alan tüketicilere, eski cihazlarını iade ederken yeni cihazlarla birlikte gelen kutuları kullanmaları için onları teşvik eden bir paket üzerinde geri dönüşüm bildirimi ile ulaştık.
Öte yandan Türkiye’de pandemi döneminde başlattığımız Evde Kal Ormanı diye bir projemiz var. Bu süreçte tamamı kadın üreticiler tarafından yapılan tohum toplarını dronlar aracılığıyla doğaya sunduk. Projenin ikinci fazında ise tüm Dell ürünlerinin ambalajlarına QR kodlu etiketler yerleştirerek Evde Kal ormanına tohum atmaya devam ediyor ve satın alınan her Dell ürünü için beş tohum topu atıyoruz.
25 yılı aşkın süredir vermeye başladığımız global geri dönüşüm hizmetlerimizi, değişen bireysel ve kurumsal tüketici taleplerine uyum sağlamak amacıyla geliştirmeye devam ediyoruz. Sadece Dell’in değil her marka ürünün yenilenmesini, yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü artırmak için yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz. Kullanım ömrü dolmuş cihazınızı bugün değiştirerek veya geri dönüştürerek e-atıklardan kaçınmamıza yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca Dell’in Geri Dönüşüm Çözümleri sayfasını ziyaret ederek bu işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. E-atığın maliyetini ortaya çıkarmaya devam edeceğiz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı